Založ si blog

Pohľady do minulosti

Minulosť ako taká….

Život slovenských vysťahovalcov v zahraničí niekedy a dnes.

Ťažko doma – horšie v cudzine

Ťažko doma, horšie v cudzine

Keť som sa ja, keť som sa ja do Ameriky zberau,

ňikomu som, ňikomu som slovíčka ňepoviedau,

:/: ľen mi to tak ľúto bolo, ej, že ja ňimam tam ňikoho,

že ja musím otcestuvať  ta do kraja cudzího.:/

Pri spracovaní materiálov pri výrobe knihy o vysťahovalcoch sa mi dostali také informácie z roku 1947, presne v týchto mesiacoch. Je to výber z listov emigrantov zo Slovenska do Rakúska, ktorí žiadajú pomoc Brežských vysťahovalcov. Vraveli že: „Nikde nebolo Slovákom tak dobre ako v Amerike, ale nikde netrpeli toľko ako v Amerike“.

   V jednom z listov sa píše:

„Život ma pokoril a pritlačil k zemi, zostal mi už len ten Dobrotivý . V Neho verím a v Jeho pomoc dúfam, preto začínam svoje riadky znakom kríža a katolíckym pozdravom. Môj mladý priateľ ma informoval, že sa našla dobrá duša, ktorá chce zmierniť našu biedu. Budem úprimný: mne je nemilé, trápne prijať. Tretiu zimu chystáme sa pretrpieť. Hrdosť sme už stratili. Podobáme sa tým, ktorí u dvier kostola vystierajú ruky za milodarmi.“

   V ďalšom liste pre tých, ktorí už boli na druhej stane, písali tí čo sa tam chceli dostať aj také riadky: „A teraz tichučko Vám pošepnem radu:

Čo ako túžite vidieť vlasť, nechoďte! Strhnúť by sa mohla búrka hrmiaca. Bude sa blýskať a mohol by Vás zabiť hrom. Bolo by Vás škoda. V najlepšom prípade by ste sa nemohli vrátiť do USA ani písať a Vaši rodičia by zhynuli strachom o Vás. Európa je prekliata pevnina! S Bohom. Srdečne Vašich, Vás i Slovákov za morom pozdravujú Vaši Slováci.“

Ján Eliáš – štátny občan Slovenskej republiky

Vysťahovalectvo či emigrantstvo slovenského národa je neoddeliteľnou súčasťou našej histórie. Slováci patria medzi tie európske národy, u ktorých vysťahovalectvo nie je iba okrajová, bezvýznamná záležitosť, epizóda. Má význam pre celé naše národné dejiny, pre celonárodný sociálny vývin, pre jeho vnútorné i vonkajšie postavenie vo svete, pre jeho ekonomiku i jeho kultúru.

Teda, ako je to s nami Slovákmi na Slovensku? Čo vieme o našich vysťahovalcoch, emigrantoch? Vieme dosť o ich minulosti, súčasnosti? Vieme o tom, ako sa im vodilo v prvých rokoch života v cudzine, o ich ťažkostiach, trápeniach, alebo o ich úspechoch? Čo vieme o ich spolkovom a kultúrnom živote, o spisovateľoch, vedcoch a iných osobnostiach, ktoré majú slovenské korene? Vieme o tom, ako oni pomáhali svojim krajanom a ako pomáhali krajania im? Nuž, veľa otázok, na ktoré často nevieme odpovedať.

Kto bol teda Ján Eliáš a čo ho prinútilo k tomu, aby emigroval?

Výber z listov s poznámkami autorov knihy

Listy sú väčšinou od Jána Eliáša, rodáka z obce Jaklovce v Spišsko – Novoveskom okrese. V týchto listoch je zaznamenaný celý život emigrantov, bez žiadnych parafráz, či výmyslov. Komentár k tomu nebol potrebný, ale aj napriek tomu sme sa bez toho nezaobišli.

V jednom liste napísal Etelke Šalkovej: „…Jaklovskému neposielajte, to som ja! Pred červenými diablami som tak kryl seba i svojich vyše 70 ročných chudobných opustených  rodičov.“ Dlho sa snažil dostať sa z emigrácie hocikde za „veľkú mláku“. Veľmi ťažký život prežíval, dostával pomoc od vysťahovalcov z USA, pomáhal aj on iným emigrantom, delil sa s nimi o jedlo, ktoré sám dostal.

Teraz môžeme smelo konštatovať, že v Jaklovciach sa narodila významná osobnosť, ktorá je hodná uznania. 18. februára 1946 emigrant Ján Eliáš nadviazal kontakt so Slovenskou Ligou – podrobnosti o nej sú v úvode tejto knihy. Žiaľ, čo písal, to sa asi nedozvieme, ale jedno je isté, že žiadal o pomoc pre emigrantov, ako aj sprostredkovanie pre vysťahovanie. To všetko vyplýva z jeho listov adresovaných Etelke Šalkovej.

Pre svojich rodákov zanechal vyše 100 listov v ktorých opisuje svoje utrpenie a svoje radosti. S týmto významným človekom ako aj s mnohými ďalšími vysťahovalcami chcem oboznámiť našu terajšiu populáciu v pripravovanej knihe „Stabilné Brehy na druhej strane“.

Môžem čitateľom predložiť viac textových a obrazových častí tejto pripravovanej publikácií, záleží na ich reakcii.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

stasato

Tieto moje príbehy - sú KONFRONTÁCIOU SO ŽIVOTOM s veľkým „Ž“ a sú orientované zväčša na môj život, moju rodinu, ale v skutočnosti aj na široký okruh ľudí. Nezáleží na mojom subjekte, ja sa nechcem skrývať do anonymity, každý kto verí v pravdu, dozvie sa o nej veľa. Možno mu to bude niekedy príjemné, ale aj nepríjemné. Ale pravdivé. Nie je pre nikoho jednoduché rozhodnúť sa písať o o pravde. Možno horká pravda niekomu nechutí, ale každý ju musí zjesť. Verte mi, alebo nie, ale v každom živote má zmysel len PRAVDA, hoci svetom vládne LOŽ, POKRYTECTVO, FALOŠ, PRETVÁRKA. Kto si myslí, že nemám pravdu, nech. Časom ho život presvedčí, že ju mám!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 486x
Priemerná čítanosť článkov: 486x

Autor blogu

Kategórie

Archív